واکاوی تجارب سالمندان در خصوص بوستان دوستدار سالمند: یک پژوهش کیفی
کد مقاله : 1023-MOA-FULL
نویسندگان
محمد هادی صافی *
استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی،دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
چکیده مقاله
مقدمه و هدف: بوستان‌های شهری، یکی از عناصر ضروری زندگی روزمره شهری و یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر شهر به شمار می‌روند و محیط‌هایی برای تفریح، گذران اوقات فراغت وزندگی اجتماعی و فرهنگی سالمندان، که مطابق الگوهای جمعیت جهانی، روندی رو به رشد در سراسر جهان دارند، محسوب می‌گردند. لذا هدف پژوهش حاضر واکاوی تجارب سالمندان در خصوص بوستان دوستدار سالمند می‌باشد.
روش‌شناسی: جامعه موردمطالعه در این پژوهش کیفی پدیدارشناسانه سالمندان شهر کرج بودند که 23 نفر از آن‌ها به روش نمونه‌گیری در دسترس برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته انجام و تا زمان اشباع داده‌ها ادامه یافت و درنهایت با استفاده از رویکرد کلایزی داده‌ها مورد واکاوی قرار گرفت.
یافته‌ها: پس از استخراج موضوعی و طبقه‌بندی، داده‌ها در پنج مضمون اصلی فضاهای باز و ساختمان‌ها، دسترسی‌پذیری، ایمنی و امنیت، حمایت اجتماعى و خدمات سلامتى، تجهیزات ورزشی و امکانات بهداشتی و توسعه همه‌جانبه طبقه‌بندی شدند.
نتیجه‌گیری: بوستان‌ها رایج‌ترین فضای گذران اوقات فراغت سالمندان در شهرها می‌باشند. لذا توصیه می‌گردد، برنامه ریزان شهرى در کنار سیاست‌گذاران سلامت و هم‌راستا با ذهنیت سالمندان، مضمون‌های پنج‌گانه بوستان‌های دوستدار سالمند، را به‌عنوان مبنایی جهت بازطراحی و ارتقای بوستان‌های موجود را موردتوجه قرار دهند، تا نه‌تنها زمینه‌ساز افزایش سرزندگی و سلامت در سالمندان شوند، بلکه باعث ارتقاى سالمندى فعال در سطح جامعه گردند.
کلیدواژه ها
سالمند، بوستان ، پدیدارشناسی
وضعیت: پذیرفته شده
login