اثربخشی آموزش تنظیم شناختی هیجانی در تاب‌آوری و انعطاف‌پذیری شناختی زنان سالمند دارای افسردگی
کد مقاله : 1038-MOA-FULL
نویسندگان
زهرا کوچکی1، لیلا معمارزاده *2، سیمین حسینیان3
1کارشناسی ارشد مشاوره توانبخشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
2کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران.
3استاد تمام گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران.
چکیده مقاله
هدف: پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش تنظیم شناختی هیجانی در تاب‌آوری و انعطاف‌پذیری شناختی در زنان سالمند دارای افسردگی انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان سالمندی بودند که علاوه بر اقامت در مراکز نگه‌دای همکار در امر پژوهش، تشخیص اختلال افسردگی اساسی دریافت کرده بودند. ۳۰ نفر از افراد دارای شرایط و داوطلب با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه طرح مداخله آموزش تنظیم شناختی هیجانی و گروه کنترل با روش تصادفی ساده گماشته شدند. اجرای مداخله برای افراد گماشته شده در گروه آزمایش ۸ جلسه و بصورت انفرادی بود. برای جمع آوری داده‌ها از مقیاس تاب‌آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه انعطاف‌پذیری شناختی استفاده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) و همچنین آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری ۰۵/۰ توسط نرم افزار آماری SPSS-27 مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: مداخله‌ آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل، با کنترل اثرات پیش آزمون در سطح معنی داری ۰۵/۰، بر روی متغیرهای وابسته تاثیر معنی داری داشت؛ و نتایج آزمون تعقیبی توکی حاکی اثربخشی معنی‌دار آموزش تنظیم شناختی هیجانی بر روی هر دو متغیر وابسته در نمونه پژوهشی بود.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند که آموزش تنظیم شناختی هیجانی در بهبود تاب‌آوری و انعطاف‌پذیری شناختی زنان سالمند مثبت و معناداری داشته است.
کلیدواژه ها
آموزش تنظیم شناختی هیجانی، تاب آوری، انعطاف‌پذیری شناختی، زنان، سالمندان
وضعیت: پذیرفته شده
login