بررسی عوامل تسهیل‌کننده و بازدارنده طرد در سالمندان: یک پژوهش مروری
کد مقاله : 1041-MOA-FULL
نویسندگان
عطیه رحیمی تمندگانی1، محمد هادی صافی *2
1دانشجو کارشناسی ارشد، گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، ایران
2استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی،دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
چکیده مقاله
مقدمه و هدف: سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است که سیستم‌های مختلف بدن در آن تحلیل می‌روند و توانایی‌های انسان کاهش می‌یابد و سالمندان با چالش‌های مختلفی همچون هسته‌ای شدن خانواده، افزایش شکاف بین نسل‌ها، معلولیت و ناتوانی، افزایش بیماری و... روبرو می‌شوند. یکی از مهم‌ترین چالش‌های سالمندان در دوره سالمندی تجربه طرد می‌باشد که تأثیرات منفی زیادی را بر سلامت و کیفیت زندگی آنان دارد. هدف این پژوهش بررسی عوامل تسهیل‌کننده و بازدارنده تجربه طرد می‌باشد.
روش‌شناسی: این پژوهش مروری به‌وسیله جست‌وجو در منابع مختلف علمی نظیر Magiran, SID, Irandoc و google scholar انجام شد. نتیجه این جستجو دستیابی به 113 منبع مرتبط با موضوع بود که از این میان 42 مورد که مناسب ترین آن ها از نظر پوشش با موضوع با تاکید بر عوامل تسهیل کننده و بازدارنده طرد در سالمندان بودند، استفاده شد. این منابع شامل همه پژوهش‌های کمی و کیفی بودند.
یافته‌ها: عوامل تسهیل‌کننده و بازدارنده کلیدی در طرد سالمندان شامل عوامل فردی، عوامل بین‌فردی، عوامل ساختاری، عوامل فرهنگی و اجتماعی هستند که باتوجه‌به شناسایی منظم، دقیق و برنامه‌ریزی‌شده تمامی مطالعات مرتبط، می‌تواند در بررسی دقیق تجربه طرد سالمندان و شکل دهی مداخلات اثربخش مفید و مؤثر واقع شود.
نتیجه‌گیری: تجربه طرد در سالمندان موجب می‌شود تا نه‌تنها سالمندان نسبت به خود ارزیابی منفی داشته باشند بلکه نسبت به دیگران و دنیا نیز نگاه بدبینانه‌ای پیدا کنند. ازاین‌رو لازم است که به‌عنوان یک مسئله مهم، عوامل تسهیل کننده و بازدارنده آن موردتوجه جدی سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان اجتماعی و درمانی قرار گیرد.
کلیدواژه ها
طرد اجتماعی، سالمند، عوامل تسهیل‌کننده، عوامل بازدارنده
وضعیت: پذیرفته شده
login