بررسی عوامل مرتبط با احساس تنهایی در سالمندان شهر تهران
کد مقاله : 1105-MOA-FULL (R1)
نویسندگان
الهه مهدی *1، فریناز فریدی راد2
1کارشناسی ارشد روانشناسی دانشگاه علوم تحقیقات
2کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه تهران
چکیده مقاله
احساس تنهایی یکی از شایع‌ترین مسائل سالمندان به شمار می‌رود که کیفیت زندگی ایشان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. شیوع آن به دلیل تفاوت‌های فردی، اجتماعی و محیطی، متفاوت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی احساس تنهایی در سالمندان استان تهران و عوامل مرتبط با آن اجرا شده است.
پژوهش حاضر از نوع پژوهش‌های کمی بود که بصورت توصیفی-تحلیلی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شهروندان 60 سال و بالاتر استان تهران بودند که 200 نفر از ایشان به روش دردسترس از طریق نمونه‌گیری برخط در شبکه‌های اجتماعی انجام شد. ابزاری گردآوری داده‌های پژوهش، پرسشنامه احساس تنهایی دجانگ و گیرول (2006) بود. داده‌های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون‌های تی تک گروهی، تی دو گروه مستقل و آنالیز واریانس یک‌طرفه تجزیه و تحلیل شد و محاسبات با استفاده از نرم‌افزار SPSS 27 انجام شد.
میانگین احساس تنهایی در نمونه مورد بررسی شدید بود (05/0>P و 42/3=µ)، همچنین میانگین احساس تنهایی عاطفی (58/3=µ) در نمونه مورد بررسی بطور معناداری بیشتر از احساس تنهایی اجتماعی بود (26/3=µ). میزان احساس تنهایی در بین افراد با «وضعیت تأهل»، «سطح تحصیلات»، «وضعیت اشتغال»، «محل زندگی»، «همراهان زندگی»، «وضعیت پوشش بیمه» و «ابتلا به بیماری مزمن» متفاوت، اختلاف معناداری داشت (05/0 > P) اما میزان احساس تنهایی در بین افراد با «جنسیت»، «سن»، «وضعیت مالی» و «دین (مذهب)» متفاوت، اختلاف معناداری نداشت (05/0 < P).
احساس تنهایی پدیده شایعی در بین سالمندان استان تهران است که این مسأله ضرورت پرداختن به این مسأله و تدوین راهکارهایی برای رفع آن را، بیش از پیش آشکار می‌نماید.
کلیدواژه ها
کلیدواژه‌ها: احساس تنهایی، کیفیت زندگی، سالمند، استان تهران.
وضعیت: پذیرفته شده
login