تجربه زیسته سالمندان فعال در جامعه و برسی نقش آن در دوران گذار از بازنشستگی
کد مقاله : 1189-MOA (R2)-FULL
نویسندگان
صادق فدائی ده چشمه *، پردیس صفویه
دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره توانبخشی، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده مقاله
هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه سالمندان فعال و تحلیل نقشی است که فعالیت‌های اجتماعی در فرآیند بازنشستگی این افراد ایفا می‌کنند. این مطالعه کیفی و مبتنی بر روش تحقیق پدیدارشناسی است. برای جمع‌آوری داده‌ها، از نمونه‌گیری هدفمند 12 سالمند فعال بالای 65 سال با حداکثر تنوع استفاده شد و پس از این تعداد، به اشباع مفهومی رسیدیم. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، مصاحبه بدون ساختار بوده و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش پدیدارشناسی کلایزی انجام گرفت.

یافته‌ها نشان می‌دهند که در مجموع 43 کد اولیه استخراج شد که به دو مضمون اصلی و شش مضمون فرعی تقسیم شدند. اولین مضمون اصلی، تجربه زیسته سالمندان فعال در جامعه است که شامل دو مضمون فرعی می‌شود: مفهوم تجربه زیسته و چگونگی آن در زندگی سالمندان، و تأثیر فعالیت‌های اجتماعی بر کیفیت زندگی سالمندان و تأثیر آن بر فرآیند گذار از بازنشستگی. دومین مضمون اصلی، نقش تجربیات در دوران گذار از بازنشستگی است که شامل دو مضمون فرعی دیگر می‌شود: شناسایی چالش‌ها و فرصت‌های موجود برای سالمندان فعال در دوره بازنشستگی، و بررسی نقش جامعه در تسهیل فعالیت‌های سالمندان و تأثیر آن بر تجربه‌ی آنها.

نتایج این مطالعه نشان می‌دهند که تجربه زیسته سالمندان فعال نشان می‌دهد که مشارکت اجتماعی و ادامه فعالیت‌های اجتماعی در دوره بازنشستگی، موجب بهبود کیفیت زندگی، سلامت روانی و احساس مفید بودن آن‌ها می‌شود. همچنین، گذار از اشتغال به بازنشستگی به عنوان یک چالش مهم شناخته می‌شود، اما حمایت‌های اجتماعی و نقش جامعه در تسهیل این گذار می‌تواند فرصتی برای ارتقای سالمندی فعال و توسعه دانش سالمندشناسی فراهم کند.
کلیدواژه ها
سالمند فعال، بازنشستگی، سلامت روان، بهینه سازی
وضعیت: پذیرفته شده
login